23 Kasım 2009 Pazartesi

BİR 'DELİ'NİN ANATOMİSİ

Uzun zamandır hasret olduğumuz güzellikte bir derbi haftası sona erdi. Beşiktaş hem çok iyi futbolu, hem de birbirinden güzel golleriyle attığından daha fazlasını kaçırarak Fenerbahçe'yi mağlup etti.

Ortada 3-0'lık farklı bir skor olmasına rağmen, skorun dışında da büyük farklar vardı iki takımın arasında.

Mesela savunma farkı; Beşiktaş'ın son 7 maçta sadece 1 gol yediğinin farkında mısınız?

Mesela orta saha farkı; Ernst-Fink ikilisi hem durdurdular, hem de her fırsatta vurdular. Geçen hafta Ernst Trabzon'a, bu hafta da Fink Fenerbahçe'ye vurdu.

Mesela forvet farkı; Bobo'nun Volkan aşkı konusunda ayrı bir yazı yazılmalı. Bu onun Fenerbahçe'ye attığı altıncı golü oldu.

Mesela taraftar farkı; Beşiktaş taraftarı kendinden bile farklıydı bu maçta.

Bütün bunların dışında en önemli fark; İbrahim Üzülmez'di.

1994 yılında Kadir Akbulut'un futbolu bırakmasıyla sarsıntılı dönemler yaşayan Beşiktaş'ın sol bek mevkii, milenyuma girilmesiyle birlikte İbrahim Üzülmez'le tarifi zor bir 10 yıl yaşadı ve yaşamaya devam ediyor.

Türk futbol tarihinde adı altın harflerle yazılmasa da hiç bir zaman unutulmayacak kadar enteresan bir topçu İbrahim Üzülmez.

Del Bosque'lerden Daum'lara, Ertuğrul Sağlam'lardan Rıza Çalımbay'lara kadar kimler geldi kimler geçti ama hiç birisi ondan bir türlü vazgeçemedi. Terim'ler, Şenol Güneş'ler köşeye sıkıştıklarında hep ona sarıldı milli takımda.

Yıllar onu çok değiştirdi. Evet belki bir türlü orta yapmayı öğrenemedi, fiziksel olarak doğasında olan kondisyonu kullanmakla yetindi ama farkında mısınız İbrahim Üzülmez mental olarak inanılmaz gelişti.

Eskiden sadece 'önümüzdeki maçlara bakacağız' klasik cümleleriyle yetinen 'DELİ', şimdi gayet 'AKILLI' açıklamalarıyla yaptığı asistlerden daha fazla beni şaşırtmaya devam ediyor.

'Orta yapabilseydim Real Madrid'de oynardım' şeklinde başlayan bomba açıklamalarına, 'Solla yaptığım ortalar gol olmadı, sağla salladım gol oldu' açıklamasıyla bir yenisini ekleyen İbrahim Üzülmez, Manchester United maçı öncesi Salı günü Old Trafford'da düzenlenecek Şampiyonlar Ligi basın toplantısında dünya medyasının karşısına çıkmayı çoktan haketti!

Son bir kaç sezondur maçlara giderken sadece Beşiktaş'ı değil, özellikle 'DELİ'yi izlemeye gidiyorum İnönü'ye. Özel seyircisiyim! Fantastik hareketleri, kendiyle didişmesi ve 'raket(!)' gibi sol ayağıyla emsalsiz bir örnek o.

Onun gibisi gelmedi gelemez. Umarım önümüzdeki on yıl Beşiktaş'da sol bekin yeni varisi olarak gösterilen İsmail Köybaşı 'Profesyonellik' dışında 'Deli'den fazla birşey kapmaz!

Bunca yıldır Türkiye'nin en köklü kulübünün sol beki olan 'Deli İbrahim' kariyerindeki unutulmaz maçlara bir yenisini daha ekledi Cumartesi günü.

Zaten diğer unutulmaz maçları; Overmars'a hayatı zindan ettiği Barcelona maçı ve yüzüncü yılda Galatasaray'a sağ ayakla gol attığı maç!

1993'de başlayan koskoca 17 yıllık futbol kariyerine sığdırılan sadece 3 unutulmaz maç!

Bunu ancak kim başarabilirki? Tabii ki 'DELİ' !

1 yorum:

  1. bende üzülmez'in unutulmaz olacağını düşünüyorum. herkes sergen gibi tanrı vergisi yeteneklerle dünyaya gelmiyor. bence üzülmez en az ve ucuz malzeme ile yapılmış güzel bir yemek gibi.

    kimse uutmamalıdır ki; 100. yol şampiyonluğunda %11 topu ayakta tutma oranı ile hem beşiktaşın hemde ligin en çok top tutan oyuncusuydu.

    YanıtlaSil